Ljuvlig moussetårta

Här kommer receptet på den goda moussetårtan som ni fick se en skymt av häromdagen.
Gör den en dag innan kalaset då den blir godast när den får gotta in sig lite.
Den räcker till ca 30 tårtsugna personer.

20140609-122941.jpg

20140609-123010.jpg
Botten 1:
6 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Botten 2:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

Passionsmousse:
4 gelatinblad
8-9 passionsfrukter
4 ägg delade i gulor och vitor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Hallonmousse:
4 gelatinblad
250 g frysta, men tinade hallon
4 ägg
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Garnering:
3 gelatinblad
10 dl vispgrädde
700 g marsipan i valfri färg
Florsocker
Valfri garnering

Botten 1:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ihop allt försiktigt + mjölken. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 200 grader.
Vänd den på ett sockrat bakplåtspapper. Lossa det översta bakplåtspappret. Låt den svalna och dela den sedan i två delar.

Botten 2:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Sikta ner dem i äggsmeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll i långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 7 min på 225 grader. Vänd upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Lossa bakplåtspappret som är överst.
Låt den svalna.

Nu är det dags att göra mousserna.

Passionsmousse
Dela passionsfrukterna. Gröp ur dem och pressa ur saften i en finhålad sil för att få bort kärnorna. Det är saften du ska använda. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Vispa gulor och socker. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa grädden. Ta lite av passionsfruktssaften och värm den på svag värme. Krama ur gelatinbladen och smält dem i saften. Rör ner all saft och häll det i ägg/sockerblandningen. Rör i grädden och till sist äggvitan. Rör om så att du har en jämn smet.

Gör likadant med hallonmoussen. Du ska bara använda saften så sila bort kärnorna.

Grädden:
Vispa grädden. Blötlägg gelatinbladen i 5 min och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda ihop.
Nu kommer det roliga. Dags att skapa tårtan.

Fördela passionsmoussen på ljus botten nr 1. Lägg på chokladbottnen. Fördela hallonmoussen ovanpå chokladbottnen. Lägg på ljus botten nr 2. Bred på grädden jämnt och fint.

20140609-125355.jpg
Kavla ut marsipanen till en stor rektangel med plastfolie både under och ovanpå. När du har en tillräckligt stor rektangel tar du bort den översta plasten och lägg sedan marsipanen över tårtan. Garnera efter smak. Jag gjorde rosor i lite olika storlekar.
Sätt in i kylen och låt den stå där helst till nästa dag.

20140609-131949.jpg

Receptet kommer från Hemmets Journal nr19/2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation