Banankaka utan socker och vetemjöl

Har jag sagt att jag älskar att baka? ;) Det är roligast att baka söta bakverk. Min mamma bakade ofta en supergod och saftig banankaka när jag var liten. Idag experimenterade jag och testade att baka en liknande variant fast utan vetemjöl och socker. Den blev faktiskt riktigt god. Om min mammas sockersöta får 5 stjärnor så får den här nästan 4. Det kanske är värt att tappa en stjärna för att kroppen istället får en lite hälsosammare kaka i sig..? Eller?
Ni får båda recepten. :)

20130901-195345.jpg

Hälsokaka:
8 stora bitar:
2 ägg
3 mogna bananer
0,5 msk kanel
1,5 msk agavesirap
0,5 dl rapsolja/kokosolja (el.50 g smält smör)
0,75 msk fiberhusk
1,5 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
4 bitar grovhackad 70% choklad

Olja/smör och kokosflingor till formen.

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna. Vispa äggen hårt. Blanda i bananerna och oljan. Bland de torra ingredienserna. Blanda ihop allt samt agavesirapen och chokladen.

Smörj formen och strö i lite kokosflingor. Häll i smeten och sätt in i ugnen i 20-25 min.

Servera med en klick grädde eller kokosgrädde.

20130901-201038.jpg

Sockersöt banankaka:
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 mosade bananer
1/2 dl kallt kaffe

Rör fett och socker pösigt. Blanda i ett ägg i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna. Mosa bananerna och blanda ihop allt plus kaffet.
Smörj och bröa en form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1 h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation